levitra online

Зимата е щедра на травми.


Кой са най-типичните и чести травми през зимния сезон ?

– Типичните травми са някалко. Най-често срещаната травма е фрактура на китката. Причината е , че когато човек се подхлъзне , първият естествен рефлекс е да се подпре с ръката на земята. Тялото се стоварва с цялата си тежест върху ръката и се получават фрактури на гривената става.

Другата по честота фрактура е на шийката на тазобедрената става , за съжаление много тежка и сериозна травма. Тя е характерна за по-възрастните , при хората с остеопороза или при по лошо падане при млади хора. Третата фрактура е на глезена.Има разбира се , и травми , свързани със спортове, като карането на ски. При скиори най-често срещаната травма е тази на колянната става , тъй като тя не е защитена от скиорските екипи и обурудване. Глезенът се пази от обувката , но колянато остава беззащитно. Много често се получават усуквания на колянната става при рязко спиране или падане, скъсване на колатерални връзки , менискус , фрактури на бедренната кост, на капачката.

Какво трябва да правят хората при случай на травма?

– Обикновенно , когато е счупване , болката е драматична , пострадалият веднага трябва да се обърне към най-близката болница. Това е спешен случай , който се поема безплатно от всички спешни звена в страната. Има ли силна болка , подуе ли се ръката , почти 100% това означава фрактура и човек трябва спешно да се обърне към лекар. Може едно най-обикновено навяхване според пациента, да се окаже счупване след ренгенова снимка.

Има фрактури , който протичат не с отчупване на костен фрагмент , а само с така нареченото спукване , фисура- т.е. леко счупване без разместване. Границата е много малка мужду едното и другото състояние.Някой травми протичат като изкълчване.

Има ли общи фактори , който могат да ускорят или забавят процеса на възстановяване?

Младите хора се възстановяват много по бързо. Те просто нямат проблеми – за 2-3 седмици ние ги довеждаме до напълно здраво състояние и тръгват на работа. Хората с остеопороза и пациентите с други заболявания , като диабет или хипертония , се възстановяват по-бавно , защото оросяването на крайниците е по-слабо. Има усложняващи допълнителни фактори , не всички процедури са показани при остеопороза. Има забранена физиотерапия при това заболяване.

Наблягаме на лазер терапията – тя стимулира костите при остеопороза, кинезитерапията, криотерапията,специализирани техники за възстановяване на движенията. Препоръчваме мазане с билкови препарати , който не загряват и не охлаждат, но лекуват.Хубаво е че здравната каса поема лечението на такива пациенти в десет дневен курс с направление от личния лекар.

Трябва ли да се спазва някакъв режим след възстановяването?

Хубаво е след напълно възстановяване , да се започне по-активен двигателен режим и начин на живот. Трябва да се спортува , за да може костната система и мускулите да са подготвени за по големи натоварвания. Много травми се получават след игра на мач по кварталните градинки. Това се случва на хора , който са обездвижени , работейки часове по офисите , но решават една вечер да се съберат в квартала и да поритат. Идеята е чудесна , но те не отделят време за предварителна загрявка. Тогава започва късане на ахилесови сухожилия , менискуси , странични връзки. Човек трябва адекватно да се подготви за съответния спорт. И ако човек поддържа на ниво костно-мускулната система в тонус , рискът от фрактури става минимален.

Коментирай

детски съоръжения
Сапани
Външна реклама
drink and drive
Гледане на карти
Онлайн Книжарница