Физиотерапевтични процедури

ЙОНОФОРЕЗА

Метод на лечение с прав (галваничен) ток. Той се предава на организма през кожата с помощта на електроди и влажни хидравлични възглавнички. Лекарственото вещество е разтворено в течността, в която се напояват възглавничките. Под действието на правия ток, лекарствените йони от разтвора проникват в тъканите, локално, точно на мястото на възпалението, без да е нужно лекарството да се приема перорално и да натоварва черния дроб и бъбреците.  Медицинската техника генерираща галваничен ток въздействащ на тъканите между двете полярни зони, засилва обмяната на веществата, подобрява трофиката на тъканите, засилва клетъчният метаболизъм, подобрява кръвооросяването.  Показания за лечение с галваничен ток са:
- Ортопедични заболявания
- заболявания на периферната система;
- заболявания и последствия от увреждания на ЦНС;
- неврози, безсъние;
- заболявания и травми на опорно-двигателния апарат;
- хронични възпалителни процеси в различни органи и тъкани;
- гинекологични заболявания;
- стоматологични заболявания и др.

ДИАДИНАМИЧЕН ТОК

Представляват съвкупност от 6 вида нискочестотни токове, които представляват еднопътно или двупътно изправяне на променливия ток от електрическата мрежа в различни комбинации.

Диадинамичните токове имат обезболяваю противовъзпалителен ефект. Оказват силен стабилизиращ ефект върху мускули и сухожилия, след преразтягане (дисторзио луксацио). Добрия миорелаксиращ ефект на ДДТ се използва с успех при спастични състояние и паравертебрална ригидност.

Някои от показанията за диадинамичен ток са:
- миалгия в областта на врата, невралгии и невропатии,
- посттравматични увреждания – навяхване, натъртване, състояния след луксация, контрактури, зудекова атрофия и др.;
- бавно заздравяващи рани и трофични язви; - болестта на Бюргер и болестта на Рейно;
- гинекологични заболявания – подостър и хроничен аднексит, дисменорея, аменорея и др.;
- дегенеративно-дистрофични заболявания на прешлените на гръбначния стълб.

ИНТЕРФЕРЕНТЕН ТОК

Интерферентния ток се отличава с добра поносимост и проникване в тъканите, поради генерирането на нов, уникален по честота нискочестотен ток в дълбочина, вследствие на интерференцията на два средночестотни тока.

Интерферентният ток предизвиква подобряване на тъкания метаболизъм и периферното кръвообращение. Това води до:
- ускоряване на оздравителния процес вследствие увеличаване на притока на кръв и пропускливостта на клетъчните мембрани;
- намаляване на болката ;
- намаляване на тонуса на спастичната мускулатура и отока при травми;
- ускорява зарастването на костите при счупвания.

Силата на интерферентния ток е при силни болкови синдроми, придружени с ригидност и спастицитет на паравертебралната мускулатура. Може да се прилага и върху части от тялото, в които има имплантирани метални ортопедични материали.

УЛТРАЗВУК ТЕРАПИЯ

Ултразвуковата терапия се прилага като физиологичен, безвреден и лесно поносим метод от страна на пациента. Въздейства върху клетките и тъканите – механично, термично, физико-химично и бактериоцидно. Има противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Нормализира съдовия тонус, стимулира регенерацията на тъканите, активира кръвообращението.  Заболявания, повлияващи се от лечение с ултразвукова терапия: дископатия, радикулит, плексит, шипове, възстановяване след травми, счупвания и ортопедични операции, изкълчване или навяхване, гръбначни изкривявания, болки в гърба, кръста и врата; невралгии и неврити; заболявания на опорно-двигателния апарат, като болест на Бехтерев; гинекологични заболявания; УНГ болести – ринити, синуити, тонзилити, фарингити, ларингити; очни болести – кератит, ирит.

ЛАЗЕРТЕРАПИЯ

Биостимулиращото действие на лазерите е отдавна известно във физиотерапията. Усилва се размножаването и регенерацията на клетките, чрез активиране дейността на клетъчното ядро и продукцията на интерферон, лизозим и други вещества, отговорни за имунната защита.  Най – голямата сила на физиотерапевтичните лазери е при заболявания, изискващи силно биостимулиращо действие:
- труднозарастващи рани, - възстановяване на костите (калусообразуването след фрактури);
- мощно обезболяващо и противовъзпалитерлно действие. - плексити, радикулити, дископатии, неврити, херпес зостер, травматични лезии на периферни нерви, възпаления на тригемунус (троичен нерв) и др.;
- дегенеративни, възпалителни и травматични  заболявания на опорно-двигателния апарат (артрозни, артритни, периартрити, миотендинози, тендовагинити, епикондилити, дистрозии, контузии, следфрактурни състояния и др.).;
- акушеро-гинекологични заболявания: комплицирани рани след АГ операции:
- кожни заболявания — уртикария, невродермит, сърбящи дерматози, херпес симплекс, бавно зарастващи язви, рани, следоперативни рани, декубитуси и др.;

ЕЛЕКТРОСТИМУЛАЦИЯ

Метод за възстановяване на паретични  или хипотрофични мускули, чрез специален апарат, генериращ електрически импулси със съответните параметри. Използва се при случаи с отслабени мускули след счупвания и последвала имобилизация, при случаи след увреда на периферен нерв, който предизвиква отслабване на мускулатурата, инервирана от него.

Благоприятни ефекти от използването на електростимулация:
- увеличава мускулната маса;
- увеличава мускулната сила;
- намалява явленията на умората подобрява кръвообращението и трофиката на мускулите;
- оптимизира съдържанието на гликоген в мускулите;
- предотвратява натрупването на млечна киселина.

МАГНИТНО ПОЛЕ

Магнитотерапия – въздействие върху организма или части от него, чрез нискочестотно магнитно поле. Ефекти от магнитотерапията са:
- усилва активността на клетките;
- активира обменните процеси;
- подобрява кръвообращението;
- разнася огнището на възпалението;
- противовъзпалително и обезболяващо действие.

Заболявания, повлияващи се от лечение с магнитотерапия терапия: диабетна полиневропатия и ангиопатия, дископатия, радикулит, плексит, шипове, възстановяване след травми, счупвания и ортопедични операции, изкълчване или навяхване, гръбначни изкривявания, болки в гърба, кръста и врата; невралгии и неврити; заболявания на опорно-двигателния апарат, като болест на Бехтерев; гинекологични заболявания; УНГ болести – ринити, синуити, тонзилити, фарингити, ларингити.

СВЕТЛОЛЕЧЕНИЕ

Светлолечението (терапия със светлина) е един от първите лечебни методи, използвани още в древността от лечителите. Още тогава хората забелязали лечебното въздействие на слънчевата светлина при зарастването на рани и различни кожни проблеми. На този принцип е създадена съвременната кварцова лампа. Характерното за светлината е биологичното (усилва обменните процеси в организма) и бактериоцидното действие. Успешно се прилагат при лечение на рахит, при диабетно болни – понижаване на кръвната захар, наблюдава се понижаване съдържанието на холестерола, повишават се защитните и имунобиологични реакции на организма. Има добро действие при кожни заболявания, остри радикулитни и болкови синдроми, редица УНГ заболявания - ринити, синуити, тонзилити, фарингити, ларингити.

ИНХАЛАЦИИ

Методът на лечение на дихателните пътища с инхалатор е признат като много ефективен и безопасен. Инхалаторната терапия дава възможност за бързо въздействие върху зоната на възпаление посредством високи дози лекарство, което от своя страна повишава ефективността на провежданото лечение и понижава риска отстранични въздейстия върху другите органи. Според клинични данни възстановяването настъпва 1,5 - 2 пъти по-бързо, при това можете да намалите употреба на обичайните таблетки и сиропи. Спестява се въздействието на лекарството върху черния дроб, бъбреците и стомаха. Ефективно директно действие върху проблемната зона в белия дроб. Инхалации се правят с антибиотици, противокашлични разтвори, втечняващи секрета медикаменти, антиастматични препарати. Използва се при: бронхити, астма, възстановяване след пневмонии, алергични ринити и ларингити и др.

ПОМОРИЙСКА ЛУГА – КОМПРЕС И ЙОНОФОРЕЗА

Уникалните лечебни свойства на лугата се дължат на нейния богат минерален и органичен състав. По съдържание на биологично – активни вещества тя съдържа всички съставки на морската вода и рапата, но в многократно по-голяма концентрация. По състав е близка до калния разтвор, поради което има действие подобно на лековитата кал, добивана от тези езера. Преобладава съдържанието на калций, натрий, магнезий, хлор, бром, сулфати, хидрокарбонати, много микроелементи, органични вещества и др. В резултат на това лугата има мощно обезболяващо и противовъзпалително действие без вредни странични действия. В МЦ „Здраве за всеки“ се използва натурална поморийска луга (пречистен разтвор) директно доставян от находището в гр. Поморие. Много ефективен и харесван от пациентите метод.

Лугата се загрява, задължително на водна баня, до температура около 38-40 °C. Напоява се памучен плат със загрятата луга, болната става се увива двукратно или пък компресът се поставя по хода на засегнатия нерв, след което се изолира с найлон и се завива с хавлиена кърпа или вълнен плат. Престоява се така около 15 мин. – 20 мин. Могат да се прилагат и компреси с незагрята луга (студен компрес), ако конкретния човек не може да понесе топлия компрес, а също и при разширени вени.

С Поморийска луга се прави електрофореза – директно вкарване на полезните вещества от лугата в болното място.

ПАРАФИНОЛЕЧЕНИЕ

Парафинолечението е едно от най-старите  методи за термотерапия. Основното му положително качество е акумулирането на топлина, като при температура над 50 градуса се топи. Интересно е, че човек няма как да се изгори с него, тъй като температурата на парафина остава ниска, а топлината, която се е запазила, се отдава постепенно. Именно на това свойство се дължи дълготрайното топлинно отделяне при процедурите.

Парафинът затопля подлежащите тъкани и оказва разнасящо, болкоуспокояващо и антисептично действие. Особено благоприятно действа върху кожата – подобрява кръвообръщението и лимфообръщението.

Има добро действие при заболявания на ставите от травматичен произход, при деформиращи артрити в хроничен подостър стадий, хронични тендовагинити, при увреда на периферни нерви, невралгии и неврити,  при състояния след прекаран флебит и др.

ЛЕЧЕБЕН МАСАЖ

Масажът представлява пасивен кинезитерапевтичен метод, който се свежда до нанасяне на дозирани механични въздействия върху тялото чрез различни подбрани похвати с профилактична или лечебна цел.

Лечебния масаж е едно от най-древните използвани средства за премахване болката в гърба и кръста, както и за възстановяване на човешкото здраве. Кожните рецептори възприемат и транспортират външните въздействия от масажните техники навътре в организма и оказват благоприятно действие на редица органи и жизнени системи. Постига се подобряване на обмяната на веществата, ускоряване на кръвообращението и увеличаване на изхвърлянето на метаболити и токсини от организма.

Масажът има благоприятен ефект като премахва натрупаната умора върху цялото тяло, както и хроничната болката в гърба, кръста и врата. Засилва кръвообръщението, подобрява лимфната система, както и дейността на нервната система.

Профилактичното прилагане на лечебния масаж ще подобри вашето физическо и емоционални състояние, както и продовратяването на повторна поява на симптомите. Масажът има релаксиращо и отпускащо действие, което е страхотно като допълнение към лечението на редицата заболявания.

ДЪЛБОКА ОСЦИЛАЦИЯ

Съвременен терапевтичен метод, предизвикващ дълбочинна осцилация в резултат на електростатично поле. За разлика от външно прилаганите механични форми на терапия (напр. вибрации), терапевтичния ефект на DEEP OSCILLATION влияе върху самите тъкани и въздейства в дълбочина. Това прави терапията чрез DEEP OSCILLATION изключително приятна и несравнима алтернатива за лечение на скорошни травми, следоперативни състояния, остра болка и в области с отворени рани. При травматични наранявания и увревждания вследствие на претоварване, DEEP OSCILLATION има противовъзпалителен и намаляващ отока ефект, директно стимулира самостоятелната мобилизация в области, облекчени от болката, и по този начин дава възможност за по-бързо завръщане към активни форми на терапия и тренировки. При грижи след тренировка, терапията чрез DEEP OSCILLATION доказано оказва много бърз мускулно-релаксиращ и болкоуспокояващ ефект, както и пряко въздействие срещу микротравми (мускулни болки). Чрез лечението баластните вещества и останки на клетки се отстраняват по - бързо от организма. Това спомага за по-ефективно хранително снабдяване на мускулните клетки, което ускорява възстановяването до оптимални показатели. По този начин, времето за регенерация при систематична тренировка може да бъде намалено. Чрез терапия с DEEP OSCILLATION подутините и отоците могат да бъдат облекчени пред - и следоперативно, значително по-бързо, отколкото с конвенционални терапии. Благодарение на това, че лечението може да се прилага в изключително ранен етап, лечебните процеси се стимулират и ускоряват, локалното възпаление се потиска и болката се намалява за продължителен период от време. 

МАНУАЛНА ТЕРАПИЯ

Мануалната терапия е вид лечение на гръбначният стълб и ставите с мануални (ръчни) методи. Ефекта идва веднага. Терапевтът лекува с "усукване", "притискане" и "наместване" на гръбнака и ставите. Мануалната терапия се прилага с цел лечение и премахване на даден проблем и болка. За разлика от масажа мануалната терапия е с изцяло лечебна цел и релаксацията се явява като вторичен ефект. Подходящи за мануална терапия са заболявания свързани с гръбначният стълб: остеохондроза, артрозна болест, невралгия от различен характер, главоболие, изтръпване на крайниците.

НЕВРАЛНА ТЕРАПИЯ

Невралната терапия е лечение на болката чрез инжектиране на минимални количества лекарствен разтвор в проблемните зони. Невралната терапия се използва също и в лечението на състояния като депресия, нарушен хормонален баланс, световъртеж, алергии, астма, кожни заболявания, хемороиди, язва, хронични чревни проблеми, проблеми с простатата и пикочния мехур, главоболие, заболявания на бъбреците, артрит, болки в гърба, както и наранявания от рода на „камшичен“ удар (и други подобни на меките тъкани). Невралната терапия се прави само от лекар - специалист преминал специален курс на обучение.

КИНЕЗИТЕРАПИЯ

Кинезитерапията  буквално означава лечение чрез движение и включва всички видове и форми на движението  като лечебен фактор. Тя се прилага както превантивно, така и след изкарани заболявания и други патологични състояния на организма: след оперативни състояния, навяхвания, изкълчвания, фрактури, спортни травми, тендинити, деформации, изкривявания и болки в областта на гръбначния стълб (сколиоза, кифоза, стеноза, дископатия, скованост), след ендопротезиране, дискова херния, деформираращи артрози (кокс и гонартроза) и др.

Доброто е това, че няма възрастови противопоказания и странични действия. Чрез упражнения за подобряване функцията на опорно-двигателния апарат, на дихателната и сърдечносъдовата система се подобрява качеството на живот и неговата продължителност.

KИНЕЗИОТЕЙПИНГ

Кинезиолепенките са чудесен начин да се продължи и подпомогне терапията извън кабинета и имат многостранно терапевтично действие. Тези ленти са създадени изцяло от естествен материал и имат еластично качество сходно с еластичността на човешката кожа, водоустойчива е и може да се задържи от 3 до 10 дни върху кожата, в зависимост от активността на пациента. Кинезиотейпинга е полезен и може да се използва за корекция на фасциите, повдигане на кожата, стимулиране на натиска върху сухожилия и връзки, ограничаване или подпомагане на движенията и подобряване оттичането на лимфата.

Заболявания, които се повлияват добре от кинезиотейпинга:
- болки и скованост в областта на раменния пояс и ключицата;
- болки и скованост в областта на гърба и кръста, и при бременност;
- тендинит/тендиноза;
- последствията от травми на ставите;
- разтежения, навяхвания, изкълчвания;
- бурсити;
- синдром на карпалния тунел;
- спондилоза;
- хондромалация;
- ставна халтавост;
- замръзнало рамо;
- травма при ускорение при спортисти;
- след травматични отоци;
- менискални проблеми; 
- радикулити, плексити;
- Сколиоза и много др.

Нагоре