Лицевата парализа

Лицевата парализа

Един от типичните за зимата здравословни проблеми, който може да се яви и при напълно здрави хора, е невралгията на лицевия нерв. Често, тя започва след силна простуда  на главата, например при изстиване с мокра глава след къпане или пътуване в превозно средство с отворен прозорец, климатик през лятото на нисък градус. Добре е всеки да познава това заболяване, за да потърси навременна и квалифицирана медицинска помощ.

Лицевата парализа, която е вследствие от неврит на лицевия нерв, е уникално по своята причина заболяване. При него от една банална вирусна инфекция/ най-често след простуда/ нервът се подува в тясното пространство на костния канал, през който преминава при ухото и от притискането престава да провежда двигателните импулси към лицевите мускули.Те се парализират и престават да функционират правилно.В резултат устата на болния се изкривява към здравата страна , окото от болната страна не може да се затвори. Понякога се нарушава вкусът и се появява кънтене в ухото, сълзене или сухота в окото от засегнатата страна.Невритът на лицевия нерв от предимно козметичен дефект и при неумело лечение може да остави неприятни последици и криво лице за цял живот.

Съвременната неврология лекува изключително успешно лицевата парализа, която най-често се появява след простуден момент.

Лечението включва ефикасни противооточни, специфични противовъзпалителни  и вьзстановяващи провеждането на нерва лекарства, включително целенасочена индивидуална физиотерапия , лечебна физкултура, масаж от умели и компетентни специалисти и мимическа гимнастика.

При неусложнени банални неврити на лицевия нерв успешното лечение завършва за две, максимум до три седмици от началото на заболяването.

Почти винаги се налага прицизно изследване на болния за други вероятни причини за вьзникването на парализата на лицевата мускулатура като тумори, травми, диабет, херпес и други вирусни възпаления, особено при деца!

При ненавременно лечение и при неправилен избор на най- добрия, сьвременен и ефективен за конкретния болен алгоритъм, могат да настъпят трудно поправими  козметични дефекти на лицето, които да вгорчат живота на болните.

Препоръчвам на всички пациенти, които не са удовлетворени от лечението до втората седмица, както и до третия месец от неуспешно лечение, да ни потърсят, за да им помогнем, ако не са настъпили невъзвратими усложнения и контрактури от неправилно лечение.

Усложнения след лечението (сълзене в окото при хранене – т. нар. крокодилски сълзи, и подръпване на други или съседни мускули на лицето  при опит за затваряне на очите и при показване на зъбите – т. нар. патологични синкинезии ) най- често се получават от неправилно прилагане на електропроцедури в областта на лицето, вследствие на което се получава неправилно прорастване и отклоняване на нервните импулси в грешна посока към други съседни структури. Не правете електропроцедури  в областта на лицето!

Част от усложненията при затегнато протичане могат да се коригират с павилно лечение сравнително успешно до три, максимум до шест месеца след началото на заболяването, но ако се обърнете към специалист след шестия месец, резултатите ще са повече от незадоволителни. Никъде в света не се прилага лечение с манитол повече от три дни, но това за съжаление е една невинаги успешна практика у нас.

Назад

Нагоре