Офисни болести

Офисни болести

Др. Шейтанова – само възрастните ли се нуждаят от физиотерапия?

- Не само пенсионерите се нуждаят от процедури , но най вече хората в активна възраст и дори младите, който работят в офис. Неподвижността по време на работа, често пъти повече от 8 часа на ден, води неусетно до тежки заболявания свързани със сериозни проблеми в косно-мускулната система. Едни мускули отслабват за сметка на натоварването на други. Започват болки в гърба, кръста и изтръпване на ръцете. Напоследък много често срещано заболяване сред работещите на компютър или извършващи еднообразни движения, като шивачките например,е така наречения ,“карпал тунел синдром“.Заболяването е провокирано от продължително държане на ръката в неестествена позиция като работи с мишката. Когато това продължава много часове на ден, месеци и години наред, се получава болки и изтръпване на китките, пръстите и дланите на ръцете. Те са особено силни през нощта, а на сутринта ръцете са сковани и се раздвижват трудно и болезнено. Причината е в това, че крпалния канал, през който минават нерви и съдове, се възпалява и притиска коренчетата на нерва. Човек започва да изпуска по дребни предмети. Състоянието не преминава дори и след почивните дни, нито дори след отпуска. Когато не се хване и лекува на време , може да прогресира, ръцете болят през целия ден и нощем, сутрин са сковани, оточни, изтръпнали.Тогава се налага операция.

Как може да бъде избегната операцията?

- Ако заболяването се хване на време, се прилага медикаментозно лечение в комбинация с физиотерапия, правят се компреси и се прави тотална корекция на стоиката при работа, като се спазва правилота на всеки час пред компютъра 10-15 минути почивка или занимание с друга дейност. Столът трябва да бъде висок, гърбът при работа облегнат в право положение, монитора -  на нивото на очите , за да не се навежда или изтегля нагоре главата при четене. Този режим на работа важи и за засегнати от други офисни заболявания, както и за всички професии, изискващи прекомерно застояване на едно място и еднообразни движения. Ако обаче пациента е закъснял , оперативната намеса е неизбежна, а оттам периодът на възстановяване по-продължителен. Дори след това той трябва да промени навиците си, позата при работа и да спазва изискването на промяна на дейностите за извесно време на всеки кръгъл час.

Човек обаче не може да да избяга от работата си. Може ли все пак да предотврати поне до известна степен уврежданията?

- Човешкият организъм не е създаден да бъде продължително време в статично положение, в каквото ние твърде много го принуждаваме да бъде. Затова т. нар. офисна болест е сред водещите не само в България, но и в световен мащаб. Тя започва с болки във врата и плешките в резултат на обездвижването. Като прибавим към това един два включени климатика , течение от прозорците и изкривената и неудобна поза по 10 часа на ден, идват и оплакванията.

Всеки страда от една или друга болежка в даден момент. Понякога смятаме, че сме настинали или просто сме се преуморили след чистенето в къщи. Кога трябва да ни безпокой това и да потърсим лекарска помощ?

- Когато болката на едно и също място, независимо дали е във врата , гърба, плешките, кръста или ръцете, ни безпокой повече от пет – шест дни . Тогава трябва да се замислим защо ни боли. Ако тя не преминава с обичайните средста аналгин, аспирин и елемнетарни разтривки в къщи, трябва да се обърнем към лекар.

Лекари много, към какъв специалист трябва да се обърне човек?

- Най-добре към личния лекар, тъй като той най - добре познава пациентите си и знае кой с каво се занимава, какви са наследсвените и хроничните му заболявания и дали води здравословен начин на живот. Обикновено той ги насочва към лекар физиотерапевт, ортопед или невролог. Обездвижването води напръв поглед до безобидни болки във врата , плешките, гърба. Ако човек не спортува, при вечните ни диети се получава недостиг на витамини и минерали. В резултат костната система се руши, а мускулите отслабват. При положение, че работим прекомерно пред компютъра, въпросните болки са налице. Тогава човек трябва да се обърне към невролог или физиотерапевт. Независимо от лечението, е задължително той да започне да се занимава със спорт или гимнастика, за да възстанови тонуса на мускулите.

Какви спортове се препоръчват срещу офисните болести?

- Тези който раздвижват гръбначния стълб, мускулите на раменния пояс и на корема. Това са йога, каланетика, пилатес и плуване.

Какво се препоръчва на хората на физическия труд?

- Те са уязвими най-вече към дискови хернии. За да се предпазят от тях, е необходимо да работят с ластични колани, но да не ги пристягат силно, а само колкото да придържат кръста им. Така те ще си осигурят не само защита, но и ще се предпазят от течение и простуда при изпотяване.

Назад

Нагоре