Болки в ставите

Болки в ставите

Пет години след откриване или операция на рак не назначаваме електропроцедури, споделя специалистът Д-р Росица Шейтанова

Най-честата причина за хронични болки в ставите и мускулите при млади хора са обездвижването от седене пред компютъра, неудобна поза на стола, нефизиологична височина на бюрото. Това води до мускулен дисбаланс, гръбначни изкривявания, а вследствие на това – до ранни дископатии, плексити, радикулити, причиняващи упорити болки във врата, кръста и гърба. При по-възрастни хора хроничната ставна болка е вследствие на ошипяване или недолекувани дископатии в по-млада възраст. Разбира се, има много други заболявания, които протичат със ставна болка, но диагностиката трябва да се извършва от лекар специалист – ортопед, невролог, ревматолог, физиотерапевт и т.н. В острия стадий на оплакванията лечението обикновено започва с противовъзпалителни медикаменти с бързо действие, които намаляват болката и възпалението. Но приемът им трябва да е максимално кратък, защото води до дразнене на стомаха, обостряне на язви и гастрити, повишаване на артериалното налягане при хипертоници. Тогава една от алтернативите е физиотерапията. За ползата от нея разговаряме с д-р Росица Шейтанова, физиотерапевт.

- Д-р Шейтанова, долекуването приоритет само на физиотерапевтите ли е?

- Долекуването е доста сериозен етап от лечебния процес. То отговаря за връщането на болния в обичайния живот и въобще не е за подценяване. Освен че трябва да му помогнем да ходи, да се движи нормално, трябва и да се социализира – да се върне на работа, да започне да спортува, да влезе в ритъма на всекидневието си. Затова екипната работа е най-добра – колаборация с лекуващия лекар и различни специалисти като ортопеди, невролози, физиотерапевти.

- Има ли такава практика у нас?

- Някъде го правят, другаде – не! Ние търсим контакти с лекарите и се получава. Трябва лекарите да искат да работят в екип. Няма как пациентът да го направи сам, няма как да принуди 3-4-ма лекари да работят заедно. Всеки наш пациент си тръгва с документация, предназначена за личния му лекар. Там са описани всички процедури – как е реагирал на тях и каква е промяната в здравословното му състояние.

- Пациенти с какви заболявания ви търсят по-често за помощ?

- Правим доста успешна рехабилитация на болни с проблеми на опорно-двигателния апарат, с неврологични заболявания. Това са артрозна болест, шипове, дископатии, радикулити, възстановяване след травми, счупвания, изкълчвания, след операции на тазобедрената става, коляно, глезен. Работим и с деца с гръбначни изкривявания.

- Има ли противопоказания за провеждане на рехабилитация?

- Няма противопоказания! Има за някои видове физикални електропроцедури, защото някои от тях не са  подходящи за хора, които са раковоболни,  с много високо кръвно, бременни или кърмачки. Ние ги знаем и се спазват. Но за лечебна гимнастика и масажи няма противопоказания. Когато се прави грамотно – с предварителен преглед и добра оценка на здравословното състояние на пациента от всяка гледна точка, с програма, по която работим, добрите резултати, облекчаването на болката, идват по-бързо.

- В медийното пространство се говори, че онкоболни не трябва да пристъпват едва ли не прага на физиотерапевтични центрове. Вредна ли е за тях рехабилитацията?

- Не съм онколог и не мога да кажа със сигурност дали ще се размножат раковите клетки или това ще стимулира метастази. Не е и доказано в каквато и да е научна литература. Ние, лекарите, избягваме да дърпаме, както се казва, дявола за опашката, защото знаем, че с физиотерапия и рехабилитация се стимулират всички обменни процеси в организма. Има недоказана вероятност да се активира и някакъв метастатичен раков процес. Затова избягваме пет години след откриване или операция от рак да назначаваме електропроцедури. Разбира се, имаме раковоболни, на които правим рехабилитация, но използваме ръчен масаж с билки, лечебна физкултура, гимнастика. Тези методи са абсолютно разрешени и безвредни.

- Оказва ли негативно влияние върху онкоболни апаратурата в центъра?

- Странични действия от апаратурата категорично няма. Тя няма никакво облъчване, прилагаме я и върху бебета кърмачета, и при много възрастни хора.  Вредни са облъчванията от рентген  и от по-тежките апарати за изследвания. Това е съвременна терапевтична лечебна апаратура, при която няма никакво облъчване.

- Кажете, моля, как остеопорозата се повлиява от рехабилитацията?

- Това е едно общо заболяване на целия организъм и се повлиява добре от физиотерапията. Но тя е само част от общата лечебна схема на заболяването. Болестта иска няколко неща: диета без гладуване, движение, приемане през устата или инжекционно на препарати, които стимулират задържането на калция в костната система, както и физиотерапия. Тоест, когато действаме комплексно, заедно с лекар ендокринолог, ортопед, има ефект. Редовно трябва да се прави и остеометрия.

- Лечимо ли е заболяването?

- Съвременната медицина има решение на проблема с остеопорозата. Много е важно и необходимо обаче пациентът да потърси помощ навреме. Не когато над 30% от костната система е разрушена. Тогава наистина е много трудно да се помогне. Жените над 55 г. трябва сами да потърсят специалист за измерване на костната плътност. Това изследване е задължително за над 50-годишните, а е желателно за жените на 40 г.

- Защо това коварно заболяване стана голям проблем най-вече за жените?

- Защото животът ни в последните 20 г. се промени много. Хоратастанахме страшно обездвижени– офиси, асансьори, ескалатори, автомобили. Ние забравихме за движението. А остеопорозата се появява много бързо точно тогава. Тя “обича” обездвижените хора! Седим в офисите по 8-10 часа на ден. Когато излезем оттам, не се разхождаме, не спортуваме, а бързаме за вкъщи, използвайки съвременните начини на придвижване. Костната ни система се поддържа здрава само когато има движение. Когато няма, костите отслабват, мускулите също. Затова наистина това коварно заболяване се появява вече и в много млада възраст.

- Доколко от болестта са засегнати мъжете?

- При тях също се проявява, но в малък процент. В тези случаи остеопорозата е локална, на мястото на стари травми, счупвания, след фрактури. При силния пол боледуват сериозните, дългогодишните пушачи, с 20-30-годишен стаж в контакт с тютюна.

- Вашият съвет?

- Не е необходимо непременно да тренирате във фитнес! Ходете, движете се, правете домашна гимнастика. Не казвайте, че нямате време! Липсата на време е само оправдание да не искате да се грижите за тялото си! Болестите само това чакат! 

Да смажем стреса с масло и билки Масаж с извлек от 10 лечебни треви отпуска мускулите

Билковият масаж за релакс по принцип не е за болни, а за здрави хора, но преуморени. Подходящ е за бизнесмени и за хора, които работят под постоянно напрежение и с удължено работно време. Антистрес терапията носи голяма полза след 10-12 часа натоварване и работа пред компютъра. Тя има много добър ефект при безсъние. След масажа е добре да се почива известно време и човек да релаксира с това, което обича да прави, но у дома.

Масажът трае около половин час и може да се прави 1-2 пъти седмично. Няма противопоказания и не дава алергични реакции, защото се използват само естествени продукти и пречистени масла. Билковият масаж може да се прави и от хора с високо кръвно, кожни заболявания и други. Ефектът е дълготраен, тъй като етеричните масла се натрупват в кожата и действат няколко дни след процедурата.

В торбичката за масаж влизат мента, маточина, мащерка. В рехабилитационния център ги приготвят сами. Купуват само български билки и ги комбинират. „Когато целим по-релаксиращ ефект и успокояване на болките в гърба или кръста, трябва да се сложи повече маточина и мента. Билката трябва да е ситно смляна, за да може топлото олио бързо да извлече активните съставки и да окаже най-добър ефект”, пояснява д-р Шейтанова.

 

Назад

Нагоре