Ревматични болки

Ревматични болки

В групата на ревматичните болести влизат повече от двеста болестни единици. Най - удобно е те да бъдат разделени на заболявания, при които са поразени предимно ставите и такива, при които основният болестен процес е извън ставите. В самостоятелна група се отделят всички болести на гръбначния стълб.

В ставите може да се развие възпаление /артрит/ или износване на хрущяла /остеоартроза /. Оттук следва основното деление на:

- възпалителни ставни заболявания /напр. ревматоиден артрит/

- дегенеративни заболявания на ставите.

Възпалението на ставите може да бъде предизвикано от сложни имунни процеси. Те представляват защитна реакция на организма, срещу помощта на които той се бори с проникващите в него чужди частици, например бактерии и белтъчни тела от различен произход. Това става с помощта на специализирани клетки и широк спектър антитела. В резултат се елиминира или неутрализира всичко, което би могло по някакъв начин да увреди организма. Понякога тези имунни реакции са толкова видоизменени, че на атака са подложени собствените органи на болния, в това число и ставите.

Повечето ревматични болести имат невъзпалителен характер – в ставата се поразява преди всичко хрущялът, който се износва и се деформира. Засега са известни само някои предразполагащи фактори, но точните причини за състоянието остават неясни.

Извънставните ревматични болести са известни на почти всеки от нас, тъй като на повечето от нас се е случвало да имаме болки в раменната става, разтегнато сухожилие или възпаление на съединителната им тъкан. Това се отнася и за болките в гърба, които могат да бъдат предизвикани от възпаление, деформация на междупрешленните дискове и други изменения в областта на гръбначния стълб.

Назад

Нагоре