Зимата е щедра на травми

Зимата е щедра на травми

Кой са най-типичните и чести травми през зимния сезон?

- Типичните травми са някалко. Най-често срещаната травма е фрактура на китката. Причината е, че когато човек се подхлъзне, първият естествен рефлекс е да се подпре с ръката на земята. Тялото се стоварва с цялата си тежест върху ръката и се получават фрактури на гривнената става. Другата по честота фрактура е на шийката на тазобедрената става , за съжаление много тежка и сериозна травма. Тя е характерна за по-възрастните, при хората с остеопороза или при по - лошо падане при млади хора. Третата фрактура е на глезена.Има разбира се , и травми , свързани със спортове, като карането на ски. При скиори най-често срещаната травма е тази на колянната става, тъй като тя не е защитена от скиорските екипи и обурудване. Глезенът се пази от обувката , но колянато остава беззащитно. Много често се получават усуквания на колянната става при рязко спиране или падане, скъсване на колатерални връзки, менискус, фрактури на бедренната кост, на капачката.

Какво трябва да правят хората при случай на травма?

- Обикновенно, когато е счупване, болката е драматична, пострадалият веднага трябва да се обърне към най-близката болница. Това е спешен случай, който се поема безплатно от всички спешни звена в страната. Има ли силна болка, подуе ли се ръката, почти 100% това означава фрактура и човек трябва спешно да се обърне към лекар. Може едно най-обикновено навяхване според пациента, да се окаже счупване след рентгенова снимка. Има фрактури, който протичат не с отчупване на костен фрагмент, а само с така нареченото спукван , фисура- т.е. леко счупване без разместване. Границата е много малка мужду едното и другото състояние.Някой травми протичат като изкълчване.

Има ли общи фактори, който могат да ускорят или забавят процеса на възстановяване?

- Младите хора се възстановяват много по - бързо. Те просто нямат проблеми – за 2-3 седмици, ние ги довеждаме до напълно здраво състояние и тръгват на работа. Хората с остеопороза и пациентите с други заболявания, като диабет или хипертония, се възстановяват по - бавно, защото оросяването на крайниците е по-слабо. Има усложняващи допълнителни фактори, не всички процедури са показани при остеопороза. Има забранена физиотерапия при това заболяване. Наблягаме на лазер терапията – тя стимулира костите при остеопороза, кинезитерапията, криотерапията, специализирани техники за възстановяване на движенията. Препоръчваме мазане с билкови препарати, който не загряват и не  хлаждат, но лекуват. Хубаво е, че здравната каса поема лечението на такива пациенти в десет дневен курс с направление от личния лекар.

Трябва ли да се спазва някакъв режим след възстановяването?

- Хубаво е след напълно възстановяване, да се започне по - активен двигателен режим и начин на живот. Трябва да се спортува , за да може костната система и мускулите да са подготвени за по - големи натоварвания. Много травми се получават след игра на мач по кварталните градинки. Това се случва на хора, който са обездвижени, работейки часове в офисите, но решават една вечер да се съберат в квартала и да поритат. Идеята е чудесна, но те не отделят време за предварителна загрявка. Тогава започва късане на ахилесови сухожилия, менискуси, странични връзки. Човек трябва адекватно да се подготви за съответния спорт. И ако човек поддържа на ниво костно - мускулната система в тонус, рискът от фрактури става минимален. 

Назад

Нагоре